Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruikt van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.

Nieuws

Besluit hygiëne en veiligheid: ben jij al zomerproof?

9 juni, 2015

Uit onderzoek naar zwemmers die op de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) behandeld worden, blijkt dat de meeste zwemmers zich verwonden door een val in of rondom de zwemgelegenheid (43%), door bijvoorbeeld uitglijden.  Jaarlijks komen gemiddeld 5.600 zwemmers op de SEH-afdeling terecht1. Een dag waarin het maken van plezier centraal staat, kan onverwachts vroeg worden beëindigd door een nare glij- of valpartij.

 

 

Dit kan helaas gebeuren, of toch niet?

We zetten drie problemen van zwemgelegenheden op een rij!

 

 

 

De vloeren in zwembaden, sauna’s en kleedruimtes zijn vaak extra glad doordat er water, shampoos en oliën op de grond terechtkomen. Deze gladmakers maken vochtige ruimtes een risicovolle plek voor bezoekers. 

 

Gladde, natte vloeren


De vloeren in zwembaden, sauna’s en kleedruimtes zijn vaak extra glad doordat er water, shampoos en oliën op de grond terechtkomen. Deze gladmakers maken vochtige ruimtes een risicovolle plek voor bezoekers.

 

 De groei van bacteria in kleedkamers

  

De groei van bacteriën


Zwemmers brengen veel verontreinigende stoffen met zich mee wanneer ze het bad betreden. Hierbij moet gedacht worden aan bacteriën afkomstig uit het vuil van huid en badkleding, speeksel, uitscheidingsproducten, huidweefsel, talg, zweet, neus- en keelslijm, haren, cosmetica en ammoniak. Al deze bacteriën komen ook op de vloer terecht wanneer het bad wordt verlaten en kunnen nare huidziekten veroorzaken.² 

 

 De vloeren in zwemgelegenheden zijn vaak erg koud en voelen onaangenaam aan onder je voeten.

 

Onaangenaam gevoel


De vloeren in zwemgelegenheden zijn vaak erg koud en voelen onaangenaam aan onder je voeten. Dit heeft onder andere te maken met de bekende natuurkundige wet: warme lucht stijgt op. Door warmte zet lucht uit en neemt meer ruimte in. Een bepaald volume warme lucht is daardoor lichter dan hetzelfde volume koude lucht. En dit wetenschappelijke feitje veroorzaakt het opstijgeffect. Dit betekent dan ook dat koude lucht naar beneden zakt.³
 

 

Verantwoordelijk en aansprakelijk

Mensen willen tegenwoordig nauwelijks risico's accepteren, wat leidt tot grotere aansprakelijkheids-risico's voor zwembaden. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan veiligheid in zwemgelegenheden. Niet alleen bezoekers moeten beschermd worden tegen de risico’s van zwembaden, maar ook het eigen personeel. Wist je dat 35% van alle werkgerelateerde blessures komen door vallen en uitglijden?

 

In de Arbowet staat beschreven dat een werkgever formeel juridisch verplicht is om het werk zo te organiseren dat er geen nadelige invloed uitgaat op de veiligheid en gezondheid van medewerkers4. Maar het gebruik van gladmakende producten, zoals water, shampoos en oliën in de recreatieve ruimtes kan niet of nauwelijks worden voorkomen. Wel kan een werkgever zorgen dat de onderneming over voldoende veiligheidsmiddelen beschikt om de gevaren in vochtige ruimtes te minimaliseren.

 

Besluit hygiëne en veiligheid
Als eigenaar van een zwembad dien je aan verschillende voorschriften te voldoen die risicofactoren en nadelen in en rondom zwembaden verkleinen. Deze wetgeving is bepaald door de overheid onder de naam ‘Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden’. In het Besluit van de overheid wordt onder andere genoemd dat vloeren waarop met blote voeten wordt gelopen voldoende weerstand moeten bieden tegen uitglijden.

 

Bepaal aan de hand van het Besluit of jouw ruimte nog veiliger en hygiënischer gemaakt kan worden voor bezoekers en personeel:

 

 http://www.gelderland.nl/4/recreatie/Zwembaden/Informatie-voor-de-eigenaar-of-exploitant-van-een-zwembad.html

 


Oplossing

De Arbo en de overheid in het ‘Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden’ benadrukken dat de risico’s in zwemgelegenheden geminimaliseerd moeten worden. matten.nl heeft speciaal hiervoor een selectie Notrax® hygiënische antislip zwembad- en kleedkamermatten beschikbaar die aan alle eisen voldoen. De voordelen van de matten zijn:

  • Het antislippatroon geeft de gebruiker meer grip en voorkomt vallen en/of uitglijden. Daarnaast voorkomt het patroon het schuiven van de mat op de vloer.
  • Ze zijn antibacterieel behandeld om de groei van bacteriën te voorkomen.
  • Het materiaal voelt warm en aangenaam aan voor blote voeten.
  • De installatie is snel en gemakkelijk
  • De matten zijn eenvoudig te reinigen.
  • Ze zijn geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik door UV-bestendig materiaal.

 

Waarom je, naast alle genoemde voordelen, voor een Notrax® mat moet kiezen in plaats van andere antislip-oplossingen? Na verloop van tijd bouwen oliën zich op vloeren op. Dit maakt bijvoorbeeld antislipcoatings en stickers al snel niet meer bruikbaar. Door het ontwerp van de Notrax® vloermatten vindt er een directe afvoer van vloeistoffen plaats, die effectieve, economische en duurzame oplossing bieden in vochtige ruimtes. Momenteel biedt matten.nl vier verschillende zwembadmatten aan. We lichten er twee toe.

 


Gripwalker Lite hygienic anti slip mat

Gripwalker Lite™
Deze 5,3 mm dunne hygiënische antislipmat van PVC heeft een open golf contructie. Hierdoor biedt hij meer grip om uitglijden en vallen te voorkomen. Daarnaast voorkomt de mat de groei van micro-organismen en is erg zacht waardoor hij aangenaam is voor je voeten. Deze mat is geschikt voor licht commercieel gebruik en in zowel grijs als blauw beschikbaar.

 

Past deze mat ook in jouw omgeving? Het plaatsen van de mat is erg gemakkelijk, doordat de mat aangepast kan worden tot elke gewenste lengte tot wel 12,20 meter! Klik hier om jouw hygiënische antislip mat Gripwalker Lite™ online te bestellen. (http://www.matten.nl/product/1337/gripwalker-lite-hygienische-antislipmat-voor-zwembaden)

 


Akwadek heavy duty hygienic anti slip mat

Akwadek™ (tijdelijk met 20% korting)

Akwadek™ is een hygiënische antislipmat met een open structuur en is uniek doordat hij uitermate geschikt is voor zwaar gebruik. De zware mat is namelijk slijtvast en daardoor zeer geschikt voor ruimtes waar veel wordt gelopen. Het open raster ontwerp zorgt voor uitstekende afvoer van vocht. 

De antislipmat kan besteld worden met koppelstukken om de lengte en breedte te vergroten. Er zijn ook koppelstukken beschikbaar waarmee de matten in een hoek van 90 graden kunnen worden gelegd. Dit betekent dat de mat perfect rondom het zwembad geplaatst kan worden of zelfs de gehele ruimte kan bedekken!

Tijdelijk bieden we de Akwadek™ hygienische matten aan met 20% korting! Bestel snel je Akwadek™ hygienische antislipmat online. (http://www.matten.nl/product/1335/akwadek-hygienische-pvc-antislip-mat-met-open-structuur)

 


Conclusie

Laat een bezoekje aan het zwembad niet in het water vallen door vervelende val- en glijpartijen. Als eigenaar van een zwemgelegenheid dien je er voor te zorgen dat de ruimte hygiënisch en veilig is, zodat zowel bezoekers als medewerkers ervan uit kunnen gaan dat hun gezondheid en veiligheid geen gevaar lopen. Als bezoeker heb je immers in de vorm van een entreekaartje betaald voor een veilige en schone zwemlocatie. Door het aanschaffen van verschillende preventiemiddelen, zoals de Notrax antislipmatten, voorkom je onnodige ongelukken in jouw zwemgelegenheid. Zo kan een dag die leuk begint, ook positief worden afgesloten!


1 www.internetconsultatie.nl/zwembaden/document/1281

² http://www.lenntech.nl/processen/desinfectie/zwembad/zwembad-verontreinigingen.htm

³ http://huis-en-tuin.infonu.nl/wonen/151027-koude-voeten-koude-vloer-liever-niet.html

4 http://www.wetrecht.nl/arbowet/