Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruikt van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.

Antivermoeidheidsmatten en antislipmatten

Matten.nl heeft een groot aanbod in antivermoeidheidsmatten en antislipmatten. Een antivermoeidheidsmat zorgt voor een comfortabele houding bij staand werk. Wij leveren gratis in Nederland en België binnen 2 dagen.

Antivermoeidheidsmat & veiligheidsmat: reken af met pijn in onderrug

Matten.nl heeft voor u de ideale antivermoeidheidsmat en veiligheidsmat zodat u voortaan geen last meer zult krijgen van pijn in uw onderrug tijdens het werken. Onze grote selectie antivermoeidheid- en veiligheidsmatten zijn specifiek ontworpen voor werknemers die langer dan 4 uur per dag moeten staan. De investering in een antivermoeidheidsmat is meerdere malen terug te verdienen door verhoogde productiviteit, verminderd arbeidsverzuim en minder chronische pijn van werknemers.

Veiligheidsmat of antivermoeidheidsmat als hulpmiddel tegen pijn in de onderrug

Een veiligheidsmat of antivermoeidheidsmat is geschikt voor lichte en zware toepassingen en bestendig tegen industriële vloeistoffen en chemicaliën. Dit maakt de veiligheidsmat en antivermoeidheidsmat ideaal voor een grote diversiteit aan werkomgevingen. Rekent u ook af met pijn in de onderrug dankzij de antivermoeidheidsmat en de veiligheidsmat?


 

Staand werkenAntivermoeidheidsmat

In veel industrieën, moeten werknemers staand, lopend en/of met spullen dragend werken. Staan op een harde ondergrond gedurende langere tijd kan verschillende problemen veroorzaken. Ten eerste worden bij staan de spieren samengetrokken waardoor de doorbloeding minder wordt. Dit leidt tot pijnlijke spieren, gewrichten en bloed stagnatie. Daarbij kan staan pronatie of platvoeten veroorzaken. Dit op zich kan vermoeiend en ook pijnlijk zijn, maar het kan ook fasciitis plantaris en andere ernstige voetproblemen veroorzaken. Pijn in de onderrug komt het meest voor bij werknemers die 4 uur of meer per dag staand werk verrichten.

De voordelen van antivermoeidheidsmatten

Antivermoeidheidsmatten zijn ontworpen om het lichaam op een natuurlijke en onwaarneembare manier te laten bewegen dat stimuleert subtiele impulsen van de kuit- en beenspieren. Dit versterkt de doorbloeding en voorkomt dat bloed in de aderen stagneert waardoor vermoeidheidsverschijnselen optreden.

Het doorverend effect van antivermoeidheidsmatten zorgt voor voortdurende micro-bewegingen van de voet dat bloed-opeenhoping in de benen vermindert. Dit zou hand in hand kunnen gaan met de wens om glij- en valpartijen te voorkomen. De vloermat kan ook bescherming bieden bij koude/klamme omstandigheden. Het is duidelijk dat vermindering van vermoeidheid tot minder ongelukken leidt en dat daardoor de algemene productiviteit toeneemt. Ziekteverzuim door ongelukken en medische klachten worden verminderd en overeenstemming met nieuwe gezondheids- en veiligheidsverordeningen wordt bereikt.

Het plaatsen van antivermoeidheids- en veiligheidsmatten is een investering in mensen. Er is ook een goede reden om te geloven dat vermindering van vermoeidheid ook het aantal ongelukken verminderd en de algemene arbeidsproductiviteit verbetert. Dit gaat ook hand in hand met het verlangen om glij- en val partijen te verminderen. Er zijn minder dagen verloren aan verwondingen, medische claims en het voldoen aan nieuwe gezond- en veiligheidseisen.

 


 

Wetenschappelijk onderbouwing 

Ongemak in de ledematen en vermoeidheidsverschijnselen van langdurig staan en lopen is een erkend probleem welke weinig gedocumenteerd wordt.  In eerdere studies zoals Morgora (1972) werd aangetoond dat onderrug klachten het vaakst voorkomt bij werknemers die iedere werkdag meer dan 4 uur achter elkaar staan. Bousseman et al. (1982) presenteerden dat langdurig staan een directe oorzaak is van pijn en ongemak. 

Vervolgonderzoek van dr. Mark Redfern en dr. Don Chaffin van het Centrum voor Ergonomie, Universiteit van Michigan in 1988, en Paula Hinnen en Stephan Konz van de Afdeling Industriële Bouwkunde, Kansas State Universiteit, 1994, noteerden de verschillen tussen staan op een harde vloer en staan op een zachte vloer. Beide studies concludeerden dat het gebruik van matten een veelbetekenende invloed hebben op de vermoeiheid en comfort in verschillende delen van het lichaam.

Een recente studie uitgevoerd door Prof. Dr. Redha Taiar (2011) aan de Universiteit van Reims in Frankrijk toonde aan hoe het menselijk lichaam in een werkomgeving wordt beïnvloed door het gebruik van antivermoeidheidsmatten.

Prof. Taiar benadrukt dat “zonder een mat er een dysfunctie is in het evenwicht van een persoon, welke kan leiden tot pathalogiën die worden versneld door een herhaalde taak of ander beperkend werk”.

Deze onbalans is zeer slecht voor het menselijk lichaam. Het gebruik van antivermoeidheidsmatten zorgt voor de juiste balans en een gelijkmatige verdeling tussen het linker- en rechterbeen. De resultaten van Prof. Taiar bevestigen dat pijnen aanzienlijk worden verminderd door het gebruik van antivermoeidheidsmatten vergeleken met de oorspronkelijke situatie zonder matten.

Een oorzaak van vermoeidheid: de cinderella fibres

De consequenties van staan op lange termijn op een spier-gewrichtsniveau begint met het trainen van de spieren. Om met het menselijk lichaam in een rechtopstaande positie te blijven, namelijk staan, hebben we onze spieren getraind, wat een automatisch systeem wordt.

Deze houding (rechtop) is gecodeerd in ons neuromusculaire programma en elke keer gebruiken we dezelfde spieren om het werk te doen, zonder hier bewust van te zijn. Deze ‘automatische’ spierfunctie wordt opgenomen in de hersenen en zal systematisch toegepast worden in elke situatie (zelfs buiten de werkomgeving). De spiervezels in dit programma worden ook wel « Cinderella fibres » genoemd, want ook al zijn ze moe, alsnog doen zij hun taak. Dat is het begin van spier- en gewrichtsproblemen, zoals pijn in de onderrug.

Nog een oorzaak van vermoeidheid: onbalans

Naast overmatig gebruik van dezelfde spieren, wanneer het systeem uit evenwicht is, wordt de snelle reactiesnelheid behouden ten koste van de uitgave aan energie (vermoeidheid). Kortom, om het evenwicht terug te krijgen 'snelle reactie/ energiebesparing / effectiviteit', is het noodzakelijk om bewust te worden van de verschillende soorten voetdruk op de vloer en de juiste actie van de spier (van voet tot hoofd).

Conclusie: Zonder een mat is er een onbalans

We merken op dat er zonder een mat een dysfunctie is in het evenwicht van een persoon, wat pathologieën kan veroorzaken en andere werk beperkende factoren. Deze onevenwichtigheid is zeer schadelijk voor het menselijk lichamelijk. Het gebruik van antivermoeidheidsmatten zorgt voor een juiste balans en een gelijkmatige verdeling tussen het rechter- en linkerbeen, wat pijn in de onderrug tot een minimum beperkt. Prof. Taiar's bevindingen bevestigen dat de pijn aanzienlijk minder wordt door het gebruik van antivermoeidheidsmatten ten opzichte van de situatie zonder matten. 

Tweedelige oplossing om vermoeidheid tegen te gaan

Taiar raadt een tweedelige aanpak aan in het verminderen van vermoeidheid en pijn in de onderrug.

Als eerst, de werker moet een variatie in de voetdruk beginnen om de rechtopstaande houding te verbeteren. Deze 'top down' benadering helpt om de opgebouwde drukpunten in de voet (Cinderella fibres) te verwijderen. Om dit te bereiken, is zijn advies aan werkers om regelmatig de drukpunten in de schoen te veranderen.

Ten tweede, door het gebruiken van antivermoeidheidsmatten die gemaakt zijn van de nieuwste technologische materialen. Het gebruik van antivermoeidheidsmatten zorgt voor een correcte balans en een algehele verdeling tussen het rechter- en het linkerbeen.

De unieke samenstelling  van antiververmoeidheidsmatten is een ergonomisch motief en een zachte onderlaag welke het gewicht verdeeld en de microbewegingen van de voet stimuleert en zo bloedverdunningen in de benen minimaliseert. Prof.Taiar’s bevindingen, bevestigen dat pijn aanzienlijk minder wordt door het gebruik van antivermoeidheidsmatten ten opzichte van de situatie zonder matten. 

Werknemers zijn overtuigd

Recencies van werknemers werden ook gebruikt om het onderzoek te steunen in de vorm van observaties van werknemers zelf die het werken op een antivermoeidheidsmat op een harde vloer vergeleken hebben en hun niveau van comfort en vermoeidheid hebben aangegeven, elk uur tijdens een acht uur durende werkploeg. Een werknemer reageerde: “Minder vermoeidheid in de benen aan het eind van de dag en minder spier- en gewrichtsproblemen, betere opname van gewicht.”

 


 

Assortiment van antivermoeidheidsmatten op Matten.nl Antivermoeidheidsmat

In het assortiment van Matten.nl vindt u verschillende soorten antivermoeidheidsmatten en veiligheidsmatten. Elke mat heeft zo zijn eigen toepassing en voordelen voor bepaalde situaties op de werkvloer. U vindt de volgende typen matten in ons aanbod:

   • Industriële kwaliteit antivermoeidheidsmatten voor droge omgevingen;
   • Antislipmatten;
   • Duckboards open en gesloten;
   • Matten voor voedselverwerking;
   • Lasmatten bestendig tegen vuur en lasspatten;
   • Modulaire systemen.

De antivermoeidheidsmatten die wij aanbieden beschikken over speciale eigenschappen. Zo zijn onze nitrilrubber matten bestendig tegen olie en vetten. De Gripstep matten zijn geschikt voor zeer olieachtige en gladde omgevingen met een stevige oppervlakte. Hierbij zijn sommige van onze antivermoeidheidsmatten zelfs vuurbestendig. Ook beschikken we over dissipatieve of geleidende matten die elektrische schokken verminderen rond werknemers. Tevens kunt u deze matten gebruiken om gevoelige uitrusting te beschermen tegen elektrische schokken.

Kies het beste voor uw werknemers en maak gebruik van antivermoeidheidsmatten

U wilt toch ook het beste voor uw werknemers? Maak dan gebruik van antivermoeidheidsmatten om hun fysieke gesteldheid te bevorderen en de kans op pijn in de onderrug tot een minimum te beperken. Werkt u in brandgevaarlijke omgevingen of omgevingen waar kans is op elektrische schokken? Dan is de veiligheidsmat wat u nodig heeft. U bestelt de veiligheidsmat of de antivermoeidheidsmat gemakkelijk via onze webshop. Wilt u eerst nog wat meer informatie over onze verschillende matten, neem dan even contact met ons op door te bellen naar 078 760 07 07. Onze medewerkers vertellen u graag meer over de voordelen van de verschillende matten.